Ciabattaboller

Yes, den er god nok .. 50 øre pr. stk. for de lækreste økologiske ciabattaboller, og så er de tilmed mega nemme at lave!

Vi kan godt mærke at vores budget ikke er til, at betale 14 kr. for én bolle hos bageren lige for tiden, så der bliver bagt en del brød herhjemme. En af de sikre vindere er ciabattaboller.

Opskrift:

 • 5 gram gær
 • 17 gram fint salt
 • 800 gram hvedemel, 12 gram protein pr. 100 gram eller >12 gram/100 gram.
 • 700 gram vand

Dejen skal hæve 10-14 timer, så jeg plejer at sætte den over aftenen inden de skal bruges. De er også rigtig gode at fryse ned, efter en tur i ovnen er de næsten ligeså gode som når de er friskbagte.

Om aftenen:

 1. Opløs vand, gær og salt i en stor skål.
 2. Vend melet i med en gaffel, få rørt godt ned i bunden. Rør kun til alt melet er vådt/fugtet (ca. 20 sekunder).
 3. Stil skålen på køkkenbordet med plastik over. Jeg bruger en opskåret frysepose. Lad hæve 10-14 timer.

Dagen efter:

 1. Tænd ovnen på maks. varme. Jeg bruger 250 grader varmluft.
 2. Når ovnen er varm drysses et godt lag mel ud på bordet (tror jeg bruger ca. 3/4 dl.) og dejen vendes ud. Dejen er meget våd.
 3. Dejen vendes ind over sig selv 2-4 gange, så den bliver lidt mere fast. Dejen skal ikke æltes og ikke efterhæve.
 4. Skær dejen ud i den størrelse boller du ønsker. Hver gang der er skåret en bolle kommes den direkte på en bageplade med bagepapir, så man kun skal have fat i dem én gang. Bollerne hæver ca. til dobbelt størrelse under bagning. Jeg plejer at lave 16-18 boller ud af en portion, 9 på hver bageplade.
 5. Herefter kommes bollerne i ovnen og bages 14-18 minutter – eller til man synes de ser færdige ud, afhænger af ovnen. Begge bageplader kan godt bages samtidig, hvis man bager med varmluft.
 6. Servér direkte fra ovnen eller lad dem køle på en rist hvis de skal i en pose eller i fryseren.

Tip: Spiser man ikke bollerne med det samme, så ‘skyl’ dem under vandhanen inden de kommer i ovnen og varmes, så bliver de helt sprøde igen.

Hæver bollerne ikke op under bagning har man enten rørt for meget eller for lidt i dejen. Det tager er par gange før den sidder der – 5 hvis man er min mor 🙂

God bagning!

IMG_2187.jpg