Gamle lamper i nye omgivelser

FBAAC7B6-057E-47B3-8804-49C58C208315

Vi er ret glade for lamper og med tiden er alle lamper herhjemme gået fra at være billige spontane IKEA køb som blot skulle fungere som lyskilde, til at være velovervejede køb som skal være en del af indretningen og gerne må ses. Det er ikke et bevidst valg at alle lamperne er gamle, men vores kærlighed ender altid med at falde på de lidt skæve, bulede lamper fyldt med historie.

Lige om lidt skal vi indrette 240 kvm., og selvom vi har mange lamper har vi ikke nok til at fylde de mange kvadratmeter ud – om vi skal ud og købe en masse ‘nyt’ gamle lamper eller falder for noget nyproducerede er vi faktisk ret spændte på. Det bliver i hvert fald sjovt at skulle på jagt 🙂

IMG_3068

De ikoniske Københavnerlamper hænger også hjemme hos os. Vi synes det er så hyggeligt at vi kan stå og kigge ud på gaden og se de præcis samme lamper. Står man på den helt rigtige måde kan man se både vores loftlamper og gadelamperne. Vi har købt dem på Lauritz og har selv sat dem i stand. Jeg tror vi har købt 20 stk., 5 af dem hænger i vores lejlighed, en er givet væk i gave, nogen er solgt og resten ligger i sommerhuset og venter på enten at skulle op dernede eller i det nye hus. Lamperne er købt i lots af 5 stk. til ca. 2.500-3.000 kr. pr. lot, hertil skal lægges 20% i salær og 95. kr. i gebyr. Når man får lamperne fra Lauritz er de som da de blev taget ned fra de københavnske gader, så de trænger til en kærlig hånd, hvilket har kostet ca. 2-300 kr. pr. lampe.

IMG_3064.jpg

Denne er lækre sag er en Jield lampe. Vi har to stk. og bruger den som sengelamper. De var i så fin stand da vi købte dem og har bare fået en ny pærer. De er købt hos Lysfabrikken på H C Ørsteds Vej på Frederiksberg. Jeg kan overhoved ikke huske hvad de har kostet, men det beskriver egentlig meget godt den måde vi køber lamper på, for det er slet ikke det der er det vigtigste!

IMG_3060

De her er nogen af mine absolutte favoritter! Vi har så mega heldige at finde 5 ens lamper hos en butik i et industrikvarter i Vejle. Vi har givet 6.500 kr. for dem og var klar til at give meget mere, da vi havde en klar vision om at de skulle hænge i vores gang, hvor vi få måneder forinden havde lavet lige netop 5 lampeudtag.

Vi har virkelig haft vores gang hos Lebencph, hvor de her meget flot istandsatte lamper er købt. De er købt samtidig – jeg var ude for at købe den sorte sakselampe til Anders i fødselsdagsgave, men da jeg så den blå, blev jeg nødt til også at give mig selv en lille gave! Jeg mener at sakselampen har kostet 2.600 kr. og den blå har kostet 1.600-1.800 kr.

IMG_3056

Meget tung støbejernslampe, som har fået plads på gulvet i vores spisestue ved siden af et gammelt vinskab. Den er købt på Lauritz til 550 kr. (+20% + 95 kr.).

Udover de lamper jeg har vist her har vi en masse flere, som ligger i sommerhuset og venter på at det rette spot bliver ledigt. Hvis i ligesom os er tossede med gamle lamper og kan finde på at søge på Lauritz, så kan jeg virkelig anbefale at udvide søgningen til Lauritz Hamborg, som bare har så sindssygt mange fede lamper og andet godt til boligindretningen, og jeg synes faktisk også det er billigere end i Danmark. Vi købte rigtig meget i Hamborg i løbet af et par måneder og lavede en aftale med dem om at vi kom og hentede det hele af en omgang. De var så søde og lagde det pænt til side når vi havde vundet en auktion og tog ikke gebyr for at holde det for os indtil vi var færdige med at shoppe.