Byggebranchen på godt og ondt

Tre små stories i mandags har ført til rigtig mange beskeder i indbakken … fra privatpersoner der selv har oplevet kæmpe prisforskelle i de tilbud de har fået, fra dem der har valgt det billigste tilbud og fået et super flot stykke arbejde, desværre også fra dem der på trods af at have valgt et af de dyre tilbud, ikke har fået det stykke arbejde de har bedt om, fra dem der ikke tror på at arbejdsforholdene er gode hos de ‘billige’ håndværkere, og så fra fagfolk der er kede af, at kunderne ikke vil oplyse hvorfor de ikke har fået opgaven – er det kemien, er det prisen eller noget helt tredje.

Jeg kan godt forstå at den branche som en del af os arbejder i, men endnu flere benytter sig af dagligt, kan gøre selv det mest velorganiserede menneske rundtosset! Efter 4 store renoveringer og en daglig gang i byggebranchen, bliver vi til tider også taget med bukserne nede og ender i nogle rigtig kedelige situationer (eksempelvis med vores trappe!). Så at forvente at man som privatperson uden kendskab til byggebranchen skal kunne gennemstue hvilke firmaer der er gode at bruge, hvilken pris der er den rigtige, tilbud, kontrakter, tidsplaner og ikke mindst kvalitet, er ikke rimeligt.

Rigtig mange føler sig snydt når de bestiller en håndværker – mig selv inklusiv, og jeg synes egentlig det er lidt pinligt at indrømme. For faktisk er det slet ikke den håndværker jeg lige har ringet til jeg føler mig snydt af, men en af dem jeg tidligere har brugt eller måske har jeg bare hørt en historie, om en der har fået lavet et dårligt stykke arbejde.
Der er en tendens til at generalisere, som om alle håndværkere er af samme støbning, og vi er på stikkerne fra det øjeblik de træder ind ad døren. Anders er håndværker og jeg bliver hver dag imponeret over hans evner, han kan ALT(!), hans kollega Christian, som hjalp os med at skære op til skab i weekenden er håndværker og stjernedygtig, Murer Jesper er en darling og jeg elsker at arbejde sammen med ham og har fuld tillid til det arbejde han laver. Så hvorfor?? Hvorfor er der så meget mistillid? Selvfølgelig har det noget med branchens omdømme at gøre, men jeg tror også det har meget at sige, at de fleste af håndværkerens opgaver er i vores private hjem, der hvor vi føler os allermest trygge. Vi ved højest sandsynlig ingenting om det der skal laves og kan blot stå og se til mens et fremmede menneske roder (for det roder at bygge) i vores hjem. Ja, tit hænger vi dem faktisk hen over skulderen, når de ligger med hovedet halvt nede i toilettet i stedet for at lade dem lave deres arbejde uden overvågning og tro på at man selvfølgelig har fået fat i den bedste håndværker på markedet.

Når det kommer til de større opgaver, hvor der skal indhente flere tilbud, får jeg som regel 3 tilbud på hver entreprise. Jeg laver altid en tilbudsliste og en beskrivelse til hver entreprise og bruger dem som cue cards ved gennemgangen. Printer plantegninger, køkkenskitser mm ud, så håndværkeren får et sæt udbudsmateriale med hjem. Ud fra tre tilbud kan man som regel danne sig et indtryk af hvad der er en rimelig pris.
Umiddelbart vil jeg sige at 60-70% af den tid man bruger i hele planlægnings – og byggefasen, ligger inden opstart på pladsen. Og er man god til at forberede sig, så spare man både tid, utrolig mange bekymringer og helt sikkert også penge når selve byggeprocessen starter.

I tilbudsfasen handler det rigtig meget om at forventningsafstemme. Vi som kunder er utrolig krævende og forventer alting, på ingen tid, til ingen penge, og det er så svært at stå i et fremmed hjem og fortælle hr. og fru DK, at det de har sparet op til og drømt om ikke kan lade sig gøre. Bør man alligevel gøre det som håndværker? JA! Det synes jeg bestemt. Min fornemmelse er, at en gennemgang med en håndværker ofte er en envejskommunikation. Kunden fortæller hvad de vil have og håndværkeren skal helst bare nikke og sige JA TAK.
Vi drømmer alle stort og de fleste af os, har også arbejdet hårdt og længe for det nye køkken, badeværelse, gulv, tag eller skur som vi endelig, har nok dollars stående på kontoen til at få lavet (tror vi). I min optik er en håndværkers fineste opgave at levere godt kvalitet, men lige derefter (eller måske endda sidestillet) synes jeg de skylder sig selv og kunden at fortælle hvad der er realistisk – jeg tror der kommer et bedre resultat og en mere tilfreds kunde ud på den anden side, men jeg tror desværre frygten for ikke at få opgaven overskygger hvad der er rigtigt at gøre.

Anbefaling, pris og kemi. Det er de, for mig, vigtigste parametre når jeg skal vælge, hvem jeg vil have til at lave en opgave. Flere skrev til mig at en høje priser er lig med, at håndværkeren ikke gider have opgave – det tror jeg ikke, for hvorfor ville han så være kommet og have spildt sin tid på en gennemgang og udarbejdelse tilbud?
Man skal huske at håndværkeren allerede ved sit fremmøde har noget på spil, han står i sin arbejdstid hjemme hos dig, og har prioriteret at give tilbud på din opgave frem for at arbejde et andet sted.
I det tilfælde jeg fortalte om, var der er prisforskel på 100% på de to tilbud (jeg har netop modtaget et 3. tilbud på ca. samme pris som det billige). Den ene håndværker forventer nok at tjene omkring 20% på materialer, den anden vil tjene 100%. Én ser ikke et problem i at opgaven er på 4. sal og lægger blot lidt ekstra timer på tilbuddet, mens ham der stadig er lidt stakåndet efter en tur på 4. sal ganger de ekstra timer med 2. En kører i en gammel bil og har ikke behov for et fancy værksted, den anden er nødt til at pumpe prisen op fordi udgifterne til leasingbiler, dyrt arbejdstøj og de årlige 4 uger på Maldiverne skal betales.
Begge håndværkere har masser at lave og er søde og rare mennesker, der ligger en stolthed i deres arbejde, men fordi jeg har gjort mit forarbejde, ved hvad jeg vil have lavet, har beskrevet det og kontaktet mere end én håndværker, kan jeg med ro i maven vælge den håndværker jeg helst ser udføre min opgave. Ikke kun baseret på pris, men baseret på den viden jeg har fået i min forberedelse, for heldigvis deler håndværkere gerne ud af deres viden og erfaring når de er til gennemgang 🙂

Når man har valgt hvilken håndværker man vil arbejde videre med, synes jeg man skylder de andre en kort og konstruktiv forklaring på, hvorfor det ikke var deres tilbud man gik med. Noget så simpelt som;
‘Dit tilbud ligger langt over de andre tilbud jeg har fået og grundet budget er vi derfor gået videre med nogle andre. Tak for din tid.’ eller  … ‘Du afleverede tilbuddet for sent (ift. den deadline jeg har oplyst i tilbudsmaterialet), og jeg er bange for at indgå en aftale med dig, hvis dét er din tilgang til vores samarbejde.’ eller noget helt tredje.. Bare vær ærlig, så lærer begge parter noget af oplevelsen.

Jeg kan godt forstå, at mange frygter at kaste sig ud i et byggeprojekt, eller måske helt dropper det fordi de kan se hvor meget arbejde der ligger i at planlægge og styre sådan et projekt.
Jeg har de sidste par år fået en del forespørgsler om rådgivning, og besluttede sidste år at tage springet og starte min egen virksomhed, hvor jeg som privat bolig – og byggerådgiver hjælper med alt fra nytænkning af planløsninger og indretning til udarbejdelse af tilbudsmateriale, gennemgang med håndværkere, indhentning af tilbud, ansøgning om byggetilladelse hos kommunen, byggestyring, koordinering og kvalitetssikring. Ja, alt det der virkelig kan give grå hår!
Jeg synes det er synd hvis man ikke får de ting lavet man går og drømmer om, fordi man er bange for ikke at kunne navigere i byggebranchen. Så min anbefaling vil helt klart være at spare op et halvt år mere, så der er råd til at spørger om hjælp eller hyre en der kan holde jer i hånden gennem hele forløbet.
Og til dem der er så mega seje at kaste sig ud i det selv, i skal vide at i har min største respekt, for jeg ved for hårdt, forvirrende og opslidende det kan være.

Og husk … Det er ligesom med fødselsberetninger – man husker altid kun skrækhistorierne! Langt de fleste (både fødsler) og håndværkerbesøg er gode og jeg tror det hele starter med at vi går ind til det med den rigtige indstilling.